Reint Laan

Hij begon als een brave schoolmeester, hij wist daar aan te ontsnappen: Hij speelde tijdens het Festival of Fools in 1981 met Stoney’s “Do it Yourself Theatre” o.a. in de Bijlmer Bajes, deed vanaf 1991 workshops met Keith Johnstone (theatersport), Franki Anderson (clowning, fooling), Richard Blakes Quicksilver Theatre, behaalde drie diploma’s acrobatiek bij de Como Bros en jongleerde met Lee Hayes. Zang en accordeonlessen maakten hem duidelijk wat straattheater en clowning inhielden.
Met Cécilia Meinders en Eric Verouden startte hij de Stichting tot Behoud van Roodkapje & de Boze Wolf in 1984: Sprookjes en oude verhalen als fysiek theater.
Hij volgde een theateropleiding bij Lecoqs-adapten als Luc de Smet (Kleine Academie) en Saidi Lassaad (Ecole de Theatre & Mime), beiden in Brussel.
Tot op heden speelt hij voorstellingen, workshops, door Nederland, België en Amerika.
Onderbreking? Ja! Reint was vijf jaar cliniclown Zeeland en omstreken. Met 65 jaar verdween hij daar  en werd de eerste gepensioneerde cliniclown.
Als piloot deed hij zoveel ervaring en plezier op dat hem dat inspireerde tot de verhaalvoorstelling ‘De droom eens te vliegen, mogelijk gemaakt door een Piper Cub’, gespeeld op vliegvelden en scholen. Dat verhaal publiceerde hij ook in het Engels en laatstelijk in het Nederlands.
Met partner Cecilia maakte hij de clownsvoorstelling ‘Rijn & Trijn spelen dat ze Jip & Janneke spelen’. Regisseren vindt Reint ook leuk, net als lesgeven bij Clownschool Buus, vroeger bij Kuubdrie en nu de SKVR. Al met al veel speelplezier, energie en beweging, gecombineerd met vakmanschap. In de korte film ‘When Time stands still’ van Gerry Sheridan speelt Reint de hoofdrol als grootvader.
Daarnaast werkte hij ook mee aan het project ‘Nooit te oud’ en maakte met een groepje andere Rotterdam-fanaten een film ‘Ik ben de stad’ over Rotterdam.

 

 

Reint werd geboren met een flinke wijnvlek. Dat belemmert hem geenszins in zijn theaterwerk. MamaMuis maakte een video daarover: